DESCOBREIX MONTJUÏC

UN DELS ATRACTIUS DEL POBLE ESPANYOL ÉS LA SEVA UBICACIÓ PRIVILEGIADA: LA MUNTANYA DE MONTJUÏC

Montjuïc és, juntament amb el Tibidabo, una de les dues muntanyes que flanquegen la ciutat de Barcelona. Coneguda entre els barcelonins com el pulmó verd i cultural de la ciutat, és una combinació ideal entre història, cultura i entreteniment que converteix aquest racó de Barcelona en un dels llocs més simbòlics i interessants.

Des del cim d’aquesta muntanya es pot gaudir d’una de les millors vistes sobre Barcelona, ​​com descobriràs al nostre recinte quan arribis a la zona del Monestir de Sant Miquel. Però Montjuïc és molt més que això: és un pol d’atracció per a tota mena de visitants gràcies als seus nombrosos llocs d’interès, que aquí us presentem.

El Montjuïc actual és el resultat dels canvis que ha experimentat al llarg de la seva història dilatada. Especialment tres: el seu període com a fortalesa militar, la seva reestructuració per convertir-se en l’epicentre de l’Exposició Internacional de 1929 i el paper central durant els Jocs Olímpics de 1992.


El Castell de Montjuïc

La muntanya de Montjuïc ha estat sempre fidel companya i guardiana de la ciutat de Barcelona: comptava al cim amb una talaia que es feia servir per informar de l'arribada de vaixells a la ciutat.

Però la seva primera fortificació militar es va construir al segle XVII per tal de repel·lir l’atac de les tropes de Felip IV. Dècades després, després de la Guerra de Successió, va passar a mans borbòniques i el castell va anar adoptant la forma que es pot admirar actualment. Va ser utilitzada com a presó política i lloc d’execució en èpoques més recents. Avui és Bé d’Interès Cultural i pertany a la ciutat de Barcelona, ​​que l’ha rehabilitat per celebrar esdeveniments, exposicions i activitats per a tota la família.

Descobrir més sobre Montjuïc

INICIS DEL SEGLE XX I L'EXPOSICIÓ DE 1929

Des de finals del segle XIX i començaments del XX, Barcelona abraça el modernisme i el converteix en el senyal d'identitat. I la muntanya de Montjuïc no en queda al marge. De fet, Josep Puig i Cadafalch hi va construir un dels seus edificis més emblemàtics: l'antiga fàbrica Casaramona, actualment el centre cultural CaixaFòrum.

El 1929 va tenir lloc un esdeveniment determinant per a Barcelona en general i per a Montjuïc en particular: l’Exposició Internacional del 1929, un autèntic aparador al món que va deixar un gran llegat, en què s’inclou el Poble Espanyol. Un altre exemple és el Pavelló Alemany de Mies van der Rohe, desmuntat però reconstruït posteriorment al mateix emplaçament en què es va aixecar.

Però sens dubte l’edifici més imponent d’aquella gran cita és el Palau Nacional de Montjuïc de Barcelona, ​​que actualment és el Museu Nacional d’Art de Catalunya. Construït en una combinació de Renaixement i Barroc, dos dels estils arquitectònics més emblemàtics de la història espanyola, encara avui dóna una benvinguda majestuosa a tots aquells que visiten Montjuïc. Als seus peus hi ha la Font Màgica, on les nits dels dijous, divendres i dissabtes tenen lloc fascinants espectacles d’aigua, llum i so. dels seus recintes més emblemàtics, a tocar de la Plaça d’Espanya i l’Avinguda de la Reina Maria Cristina. Un espai on s’hi organitzen fires comercials, empresarials i culturals durant tot l’any.

A més, en aquesta zona hi ha un altre dels grans museus de la ciutat, la Fundació Miró. Custòdia i exposa el llegat del barceloní Joan Miró, gran exponent del moviment surrealista, que va fructificar contemporàniament l’Exposició Internacional del 1929, si bé l’edifici actual data dels anys 70. Més de 10.000 obres d’art componen els seus fons i el converteixen en el millor lloc per conèixer la vida i l’obra d’aquest pintor.


ELS JOCS OLÍMPICS I MONTJUÏC

Per acabar, no podem passar per alt els Jocs Olímpics de Barcelona el 1992, que van canviar per sempre la imatge d'aquest lloc. Des de llavors Montjuïc és la llar de dos dels principals recintes esportius de la ciutat: el Palau de Sant Jordi i l'estadi Lluís Companys.

Al Sant Jordi, dissenyat pel japonès Arata Isozaki, es van celebrar disciplines tan importants com l'handbol, el voleibol o la gimnàstica. Actualment acull competicions esportives i concerts de les figures més destacades del panorama internacional.

El Lluís Companys, construït amb motiu de l'Expo del 1929 per Domènech i Roura i reconstruït després per als Jocs Olímpics, va ser el recinte on es van disputar les proves d'atletisme. Ens va deixar moments per a la història de l'esport espanyol i mundial, i actualment també acull esdeveniments esportius i musicals.

I si tot això et sembla poc, prova de pujar-te al telefèric de Montjuïc, que des del 2007 remunta el pendent de la muntanya i ofereix una de les panoràmiques més fascinants de Barcelona.


UN LLOC TRANQUIL I ESPECIAL

QUÈ VEURE A MONTJUÏC?

Palau Nacional de Montjuïc

Des de 1934 hi ha el Museu Nacional d'Art de Catalunya, un dels més destacats de Barcelona

Més informació

Font màgica de Montjuïc

Emblemàtica font situada a peu de la muntanya de Montjuïc. Avui dia ofereix un espectacle de llum, aigua i música.

Més informació

Caixa Fòrum

Centre cultural que ocupa l'edifici de l’antiga fàbrica Casaramona. Hi ha diferents exposicions i activitats pensades per a tota la família.

Més informació

Fira de Barcelona

El 1932 es constitueix oficialment la societat Fira Internacional de Barcelona, i des de llavors ha esdevingut una de les més importants d'Europa.

Més informació

Pavelló Mies van der Rohe

Al pavelló alemany s'organitzen actualment exposicions, congressos, premis i conferències.

Més informació

Fundació Joan Miró

Va ser ideada pel mateix artista i encarregada a l'arquitecte Josep Lluís Sert. Actualment la Fundació disposa de més de 10.000 obres del pintor barceloní.

Més informació

Palau Sant Jordi

L'edifici és l’escenari de grans esdeveniments esportius, musicals i espectacles de tota mena. Avui dia és la instal·lació olímpica més utilitzada de Barcelona.

Més infomació

Estadi Olímpic Lluís Companys

El 1992 l'estadi va acollir les cerimònies d'inauguració i tancament dels Jocs Olímpics. Avui és l'escenari de grans concerts i esdeveniments esportius.

Més informació

Jardins de Laribal

D'estil hispanoàrab projectats entre 1924 i 1928 amb motiu de l'Exposició Internacional. En aquests jardins hi ha la coneguda Font del Gat.

Més informació

Castell de Montjuïc

Declarat bé d'interès cultural, és un equipament municipal on tenen lloc esdeveniments, exposicions i activitats per a tota la família.

Más información